Kurssilla 2. päivä

Tosiaan, taisin aiemmin unohtaa mainita, että olen tosiaan Kellokoskella, Niittykulman ratsutilalla tällä kurssilla. Lisäksi en tänään ehtinyt udella Valtsusta mitään lisätietoja.
+ Voin lisätä muutaman kuvan Oonan tunnista, ikävä kyllä omasta ratsastuksesta en saanut minkäänlaista aineistoa... :(

Tallipäivä kuitenkin alkoi osaltani varsin ajoissa, jo 10:30 ja oma tuntini alkoi klo 14:00. Miksi?
Koska siskoni totesi eilen, että hän haluaisi myös päästä ratsastamaan. Soitinkin asiasta Taijalle samantien ja varasin Oonalle tunnin aamupäivälle. Oona on aikoinaan ratsastanut ihan aktiivisesti, mutta harrastus jäi x syystä vähemmälle ja loppui sitten kokonaan. Muutamia tunteja olen itse pitänyt Oonalle ja muutamille tunneille hän on sitten silloin tällöin osallistunut niillä talleilla, missä itsekin käyn. Muunmuassa Sallan tallilla Oona ratsasti muutaman tunnin minun yksityisopetuksessani ja pari tuntia Sallan opetuksessa.
Se jää vielä arvoitukseksi palaako kipinä ja rohkeus hevosten kanssa puuhasteluun?

Kuitenkin tunnille Oona sai oikean luottopolle Emblan, joka on melko isokokoinen - mutta todella kiltti ja rauhallinen. Täysin sopiva siis hieman pidemmälle ja arahkolle ratsastajalle.
Tunnilla he tekivät yksinkertaisia kontrolli- sekä kevennysharjoituksia kaikissa askellajeissa. Pakko sanoa, että meni tytsyllä tosi hyvin, vaikka alkuun jännitti ja ehkä jopa hieman pelotti! Lopputunnista saattoi jo nähdä pientä hymyilyä, kun pääsi taas mukaan juoneen.
Oona & Embla tunnilla 13.7.-13

Oma tuntini alkoi sitten kahdelta. Ensimmäinen 45minuuttia oli minulle tuskaa. Alkuun tuntui kauhean vaikealle saada jalat rennoiksi ja mukaan hommaan ja katseen pysymään tiiviisti sinne eteenpäin, etteivät ruttukyljet pääse syntymään. Harjoitusravi ei alkuun meinanut taas sujua, kun hevonen ei hyväksynyt tuntumaa tai pohjetta.

Teimme hieman kolmikaarista ja työskentelimme keskiympyrällä, tehden voltteja ympyrän uralta aina molemmissa päädyissä, sekä keskihalkaisijalla harjoitellen suoraan ratsastamista...
Harjoitukset olivat hyödyllisiä, mutta enemmänkin olisin varmasti saanut niistä, mikäli olisin osannut rentouttaa itseni ja työstää tuntuman hyväksymistä sillä, että liike lähtee takaa ja pohkeesta.

Oona ja Embla - laukannosto
Siinä sitten toisien välikäyntien aikana hengittelin syvään ja totesin opettajalle, että en millään saa Valtsua hyväksymään tuntumaa, vaikka kuinka yritin pitää käden tasaisen rentona, istunnan rentona, jalan pitkänä ja hevosen takapään aktiivisena...

Aloitimme sitten käynnissä välikäyntien jälkeen, tehtävänä oli ratsastaa vain tuntumaa kohti suoralla uralla. En tiedä mitä tapahtui, mutta totaalisen turhautumisen jälkeen tapahtui joku napsahdus - jossain - kaikki alkoi toimia. Yht'äkkiä se hevosen pää katosi silmistä ja putosi sinne tuntumalle, jolloin myös selkä pääsi nousemaan ylös ja takapää työskentelemään.
Edelleen olen hämmentynyt mitä siinä välissä kävi.

Loput 45minuuttia pääsin työskentelemään kaikissa askellajeissa hevosen kanssa, joka oli täysin avuilla. Pieni merkki pohkeesta, parhaimmillaan pelkästä ajatuksesta, ja hevonen reagoi heti. Pieni pidäte ja reaktio tuli samantien. Kyllä meinasin itse jäädä muutamassa siirtymässä jälkeen, kun reaktio hevoselta olikin niin nopea. Siellä sitten hymyssä suin kokeilin ensin, pysyykö tuntuma ja peräänanto kun teen käynti-ravisiirtymiä. Kun totesin ettei pää nouse taivaisiin pystyin pidentämään ravipätkiä. Lopulta kykenin myös vaihtelemaan harjoitus- ja kevyenravin välillä ilman vaikutusta hevoseen tai sen tasaisuuteen.

Opettajalta sain paljon kehuja. "Nyt voit sitten hymyssä suin nautiskella siitä, miten hevonen on avuilla. Voit melkoi itsenäisesti nyt tehdä tehtäviä ja siirtymiä kaikissa askellajeissa."
Eli lopputunti päästiin tekemään harjoituksia itsenäisesti ja opettaja pääsi sitten huolehtimaan pelkästään siitä miten kuski roikkuu kyydissä.

Tein sitten lopputunnista ympyröitä, avoja, kolmikaarista ja väistöjä kaikissa askellajeissa, molempiin suuntiin.
Oli hämmentävää, miten paljon helpompaa siellä selässä oli istua harjoitusravissa, kun hevonen kulkee oikeinpäin. ;)

Nautin ja olin onnellinen.
Ja olen edelleen erittäin tyytyväinen vielä huomenna olisi tiedossa tiukka tunti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti