Kurssilla 1. päivä

Ensimmäinen kurssipäivä on nyt takana. Ratsukseni valkkautui Valtsu, oikein mukava tummanruunikko poju. Rodusta, iästä tm en vielä tänään udellut, mutta huomenissa yritän selvittää hepasta hieman enemmän.

Tuntia ei tänään videoitu, keskityimme lähinnä siihen, miten siellä selässä istutaan ja vaikutetaan. Teimme paljon harjoituksia aluksi vain käynnissä.
Tarkoituksena oli alkutunnista ratsastaa tarmokasta käyntiä - suoraan. Takaa eteen idealla, pohkeella ohjaa kohti. Suoraan ratsastamisen lisäksi teimme myös pysähtymis sekä kääntämisharjoituksia, kentän poikki sekä kulmissa. Pysähdystä tehdessä tuli vain ns. pysäyttää oma istunta ja pitää jalat lähellä hevosta, kääntäessä opettajamme muistutti aina siitä, kuinka pitäisi muistaa sitä yläkroppaa kääntää ja pitää ulkoavut tiiviinä, ettei lapa tai peräpää pääse karkaamaan uralta. Pysähdykset sujuivat käynnistä hyvin ja kääntäminen alkoi sujua hiljalleen.

Itselleni tuttuun tapaan suuria ongelmia etenkin kääntäessä teetti se, että katseeni kääntyy helposti alaviistoon, jolloin myös yleensä sisäkylki rutistuu ja kädet levähtävät. Sen jälkeen onkin mahdoton yrittää suorittaa yhtään tehtävää.

Tästä minulle muistuteltiin "Pidä avoin rintakehä, katse ylös, kannata kädet ja pidä nyrkit kiinni, kyynäret lähellä kylkeä mutta käsivarsi rento."
Alkutunnista tuntui ettei meinanut saada Valtsua hyväksymään tuntumaa tai kulkemaan pohkeesta eteenpäin rehellisesti.

Ravi järkytti minut aivan täysin. Viimeksi olen puksutellut Dagmarilla sekä Vaakulla, joilla kummallakin on todella helpot ja tasaiset askeleet istua. Valtsun ravi taas oli näihin kahteen suhteutettuna isoa ja joustavaa. Alkuun oli mahdotonta edes keventää ilman, että tuntui siltä että askel heittää minut alas satulasta. Asiaa pahensi se, että alkuhämmennyksessä puristin vielä polvilla satulaa. Kun ymmärsin hellittää ja rentouttaa itseäni helpotti kevennyskin kummasti.

Vaikka kevennettynä ravi alkoi sujua jotenkuten, ei siitä alasistumisesta meinannut tulla yhtään mitään... Jännitin jalkojani ja ajoittain selkääkin - jopa huomaamattani - etten pystynyt millään istumaan tiiviisti harjoitusraviin. Tuolloin täytyi vain ottaa ravia hitaammaksi, ehkä jopa käynti siirtymä, jotta pääsin taas rentouttamaan itseni.

Ravissa teimme paljon harjoituksia kevyen- ja harjoitusravin välillä, pääty-ympyrällä. Suoralla uralla teimme vastaavia harjoituksia, joihin lisättiin myös ravi-käyntisiirtymät.

Vasta 1,5 tunnin loppupuolilla alkoi tuntua siltä, että palaset ovat kohdillaan. Valtsu alkoi hiljalleen rentoutua ja kulkea oikeasti pohkeesta eteen ja tulla pidätteestä takaisin.

Ja kun aloimme tekemään pääty-ympyrällä laukannostoja tuntui, ettei mitään istumis- tai vaikuttamisongelmia olisi ollutkaan. Nostot tulivat kevyesti - lähes pelkän ajatuksen voimalla. Kevyt myötäys sisäohjasta ja pieni sisäjalan liikautus riittivät nostoihin. Muutamat nostot tulivat erittäin hyvin. Siirtyminen laukasta takaisin käyntiin tuli usein ravin kautta, sillä jalka ei pysynyt lähellä ja jälleen aloin jännittää - usein selkää - jolloin hidastuksesta tuli töksähtävä.
Ratsastaminen hankaloitui, kun Valtsu alkoi hieman ennakoimaan nostoja. Tällöin se alkoi hidastaa ja hidastaa - tuli hieman pohjetta vasten ja raipan muistutuksesta olisi rynnännyt vain eteenpäin. Rauhallinen istuminen, suorassa pitäminen sekä ääniavut auttoivat asiassa jonkinverran.

Kokonaisuudessaan olen tyytyväinen ja jäi todella hyvä maku suuhun tunnista. Tuntuu, että moni ongelma saatiin "korjattua" niin, että aloin tiedostamaan mitä milloinkin teen. Nyt kun pitäisi vielä palikat kasassa niin alkaisi varmaan monet asiat sujumaan paljon paremmin.

2 kommenttia: