Vuotiaiden kanssa puuhailua

Tämä maanantai meni hyvin pitkälti nuorikkojen parissa, tallista tarhaan ja toisinpäin. Tällä hetkellä tallissa on kahdeksan vuotiaista, joista 4 on jo opetettu ajolle. Nämä neljä ajetaan nyt päivittäin ja pian alkaa työskentely uuden nelikon kanssa.

Tiivistettynä varsojen opetus;
1. Saapumisen jälkeen saavat noin viikon olla, toipua ja totutella. Tänä aikana varsat tarhailevat päivisin ja jokaiselle tulee laittaa 4 pinteliä tarhaan. Ensimmäiset oppitunnit ovatkin sitten kahdelta puolen kiinni seisominen, karsinassa ja pinteleihin opettelu.
2. Kun varsat ovat sen viikon tai kaksi olleet aletaan niitä valjastamaan ensimmäiset kerrat. Valjaat ja suitset puetaan päälle tarhauksen jälkeen. Tämän jälkeen varsat saavat olla karsinoissaan varusteet päällä ja totutella oloon. Tämä kuvio toistetaan jokapäivä.
Peitsarit saavat peitsivaljaat mukaan perusvaljastukseen muutaman kerran jälkeen.
3. Muutaman päivän totuttelun jälkeen päästään taluttajan kanssa käymään ulkona valjaat päällä.
4. Tämän jälkeen lisätään toinen taluttaja ja lopulta myös ohjasajaja mukaan ja aletaan opetella ajohevosen hommaa kuiviltaan.
5. Kun kaikki yllä olevat asiat ovat hallussa on kärryjen aika. Tästä sitten aletaan kärryjen edessä hölkyttely, kierros rataa ympäri ja talliin syömään.

Kärryttelyharjoitukset saivat minussa aikaan muutaman tirskahduksen.
Näyttää nimittäin varsin koomiselta, kun kolme miestä istuu kärreillä vuotiaan perässä. Meillä on tällä hetkellä yhdet hölkkäkärryt (=koppakärryt ilman koppaa) jonka istuimen alle on viritelty kiinni leveä & pitkä lauta. Tämä sen takia, että avustajat liinoineen voivat hypätä kärrin reunalle istumaan. Alkuun molemmat avustajat istuvat mukana ja sitten hiljalleen aletaan vähentää porukkaa kärryiltä, kun voidaan luottaa siihen että homma on hallussa ja varsa alkaa toimia.

2 kommenttia:

  1. miks niil pidetää pinteleitä tarhas? o.O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kaikilla hevosilla on tarhatessa ja liikkuessa fleece-pintelit jalassa. Peitsareilla etusissa, ravureilla takasissa. Muutamilla yksilöillä ja vuotiailla kaikissa neljässä jalassa.

      Ilmeisesti pääajatus on se, että pinteli suojaa jalkaa edes jonkinverran iskuilta.
      => Itsellä yhden hevosen kanssa tilanne että oli takasäären tölväissyt johonkin ja nyt sitten kova patti (=sellainen joka syntyy iskusta) jalassa. Tältä päänvaivalta olisi selvitty, jos hevosella olisi ollut pinteli/kääre jalassa.

      Henkilökohtaisesti en haluaisi käyttää pelkkiä pinteleitä hevosilla, sillä niillä saa myös aiheuttettua suurta vahinkoa, esim pilattua jänteet... Mielummin laittaisin vaikka suojat ja putsit jalkaan suojaamaan.
      Tähän tapaan on kuitenkin nopeasti tottunut, pinteleitä laittaessa pitää vaan muistaa kiristellä aina säären päältä ja pyörittää mahdollisimman tasaisesti koko jalan matkalta.

      Mutta tehdään niinkuin pomo tahtoo, eikä sooloilla omia. :)

      Poista