Millainen koulu Asikkala oli?

Kuinka moni teistä on kuullut seuraavaa...?
"Hevoset on ihan huonoja, tilat on ihan surkeat, opetus pissii omaan nilkkaan. Informaatio ei kulje. Ei sinne kannata mennä. Kamalat asuntolat. Landepaukut. Lantakoulu. Joku Asikkala, keskellä ei mitään. Ei sieltä ole mitään mahdollisuuksia päästä töihin/työharjoitteluun hyviin paikkoihin..."
Itse vietin neljä vuotta Asikkalassa - neljä ehdottomasti parasta vuotta ja opin todella paljon.
Nyt on kuitenkin se aika, että uudet opiskelijat jännittävät ja pohtivat, millainen koulu tuo on ja keskustelupalstat pursuavat kaikenlaisia väitöksiä, joista osa on totta ja osa väritettyä satuilua. Voin nyt kertoa omia kokemuksiani ja mielipiteitäni koulusta.
mmmm... kurakausi...

Asuntolat ovat ilmaiset ja Kela kustantaa opiskelijoille kolme ateriaa koululla. Asuntolat ovat perusrempattuja ja mukavia, yhden/kahden hengen kämppiä tai soluasuntoja. Asuntolanohjaajat järjestävät aktiivisesti tapahtumia asuntolalla asujille. Viikonloppuasuminen on mahdollista pitkänmatkalaisille sekä hoitoviikkolaisille - muissa tapauksissa viikoloppuasumisesta sovitaan ja keskustellaan asuntolanohjaajan kanssa.
Verrattuna muihin oppilaitoksiin (Hingunniemi, Ypäjä, Harju ym....) Asikkala on hyvin pieni paikka ja esim. rakentamisprojekti Asikkalaan tulisi hyvin kalliiksi ja hankalaksi, sillä rakennuksia koskevat tiukat rajoitukset.
Nyt onkin puhuttu opintojen siirtämisestä Jokimaalle, joka tarkoittaisi sinne erillisen ratsutallin rakentamista tai ostamista sekä maneesin rakentamista. Asiaan liittyy paljon ratkaistavia asioita; kuljetukset, asuminen, raha.... Lopullista päätöstä ei oltu vielä tehty, kun itse koululta valmistuin - joten tulevaisuus näyttää miten koulutksen käy.

Hevosenhoitajan linjaa ei olla kuitenkaan karsimassa pois, mutta luonnonvara-alan paikkoja vähennetään ja tämä tarkoittaa jatkossa kovempaa kilpailua opiskelupaikoista. Näin taitaa olla aika monissa kouluissa tällä hetkellä... Säästötoimet...

Vaikka tilat ovat pienet ja vanhahkot, ne ovat silti täysin toimivat. Toimivuutta lisää aina yhteisten sääntöjen noudattaminen sekä yhteistyötä tekeminen. Koska tilat ovat rajalliset, ei hevosiakaan voi olla tuhottoman suurta määrää. Juuri tämä tilojen rajallisuus on myös osasyy siihen, mikseivät opiskelijat voi tuoda hevosiaan koululle.
ajotunnille lähdössä
Hevoskatraasta löytyy jokaiselle varmasti mieleinen kaveri. Lisäksi kaikki hevoset ovat mukavia käsitellä, ratsastettaessa osaavia - mutta osaavat kyllä luistaa töistä, mikäli niiltä ei osata asioita vaatia. Hevospulaa on ollut ja useat alkavat olla jo hieman vanhempia ja pientä kremppaa löytyy - kuten varmasti kaikista ratsastuskouluhevosistakin.

Hevosten kestäminen on kuitenkin pitkälti kiinni siitä, miten niitä hoidetaan. Kyllä se kostautuu aina ja missä tahansa, jos edellinen ratsastaja ei ollut hoitanut hommiaan huolellisesti. Saattoi olla, että luottopolle olikin pois pelistä, koska suupielet, säkä tai kainalot olivat auki huolettoman varustamisen tai huonosti puhdistettujen varusteiden takia.
Alkuun koululla monet asiat tehdään kädestä pitäen avustettuna ja varusteet tarkastetaan opettajan toimesta, mutta myöhemmin perusasioiden pitäisi hoitua huolella ilman jatkuvaa tarkkailua. Itsenäinen asioiden hoitaminen on yksi asia, joka Asikkalassa opitaan heti alusta asti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö opettajat ja koulu hoida omaa osaansa ja auta asioissa.

Infon kulku on vaihtelevaa, useimmiten välttävää. Joten kannattaa pitää puolensa, olla kartalla opinnoistaan ja hoitaa asioita (esim työharjoittelupaikat tulee etsiä itse) - eikä jäädä odottelemaan, että joku muu hoitaa ne puolestasi!

Opetus on hyvää ja siitä saa irti paljon, jos osaa asennoitua asiaan kunnolla. Ole paikalla, varustaudu avoiminmielin, kuuntele ja kysele.
Näillä vinkeillä saat varmasti irti paljon ja enemmänkin.

Kouluna Asikkala ei ole yhtään sen huonompi tai parempi kuin mikään muukaan koulu.
Koulusta valmistuneet, alalle jääneet ovat työllistyneet helposti. Itsekään en kovin suurta vaivaa joutunut Kanadan paikan eteen tekemään.

Kysymyksiä voi laitella kommentteina - vastaan niihin aina kun olen paikalla. :)

4 kommenttia:

  1. Tämä oli mielenkiintonen postaus. Entäs kun toiminta siirtyy Jokimalle, niin jääkö hevosia lainkaan Asikkalaan opetuskäyttöön, vai onko vain osa muualla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloin kaikki hevosopetus siirtyisi Jokimaalle. :)

      Poista
  2. Mielestäni tämä oli hyvä "mielipidekirjoitus". Siinä ei keskitytty pelkästään negatiivisiin asioihin (kuten yleensä kun Asikkalasta puhutaan), vaan sait koottua hyvän paljon hyviä asioita! :) Ja se oli silti selkeesti oma tekstisi, eikä koululta valmiiksi käteen annettu mainosteksti.

    t. heppahoitsu, joka on myös Asikkalasta lähtöisin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Itseäni ärsyttää usein se, että Asikkalaa lytätään, koska siellä ei ole aivan uudet tilat ja tuhottomasti hevosia.
      Varsinaisesti lyttäykselle ei ole mitään syytä, sillä ihan yhtä laadukas koulu on kyseessä ja useat alalle jääneet ovat työllistyneet helposti ja Taitajissakin ollaan pärjätty ihan hyvin - kuten Salpaus yleensäkin. :)
      Tänä vuonna 11 mitalia ja taitajientaitaja. :)

      Se vain on oma motivaatio ja asenne mikä ratkaisee aina loppupeleissä!

      Poista